Welcome, Guest. Please login or register.

Username: Password:

Author Topic: Configurator Unable to read EEPROM  (Read 81 times)

Dr_Ju_Ju

  • Newbie
  • *
  • Posts: 3
    • View Profile
Configurator Unable to read EEPROM
« on: January 17, 2021, 13:30:50 »

Hi Tom,

I bought one of your units a few years ago, so its hardware version is 4.4, which I use with a modded SW EQ5, on an ad hoc basis, for testing purposes.

All was ok till yesterday, when I attempted to update the configuration (ustep, step angle etc. for some new steppers motors).

Post updating the device, the Configurator (version 3.9.3) was unable to then read the EEProm.

Using the Configurator, I'm able to update the firmware (v8.19), so it appears that the boot loaders are working ok, and in device manager the COM port shows up as expected, using your latest published x64 drivers, but am unable to read\update any configuration.

Any ideas what could be the issue, and how I can fix it?  do I need to roll back the firmware\bootloaders ??

Julian.
Logged

TCWORLD

  • Administrator
  • *****
  • Posts: 775
    • View Profile
    • AstroEQ
Re: Configurator Unable to read EEPROM
« Reply #1 on: January 17, 2021, 14:23:05 »

Hi Julian,

Is the Status LED blinking slowly after you've updated the firmware?

There were some minor hardware changes between versions - the V4.4 is quite an old design, though not too far gone. The main difference that could cause an issue, is a missing resistor.

Fortuantely the V4.4 board already has the GPIO footprint (between the PIC and ATMEGA). All you need to do is solder a 1k resistor between pins 2 and 4 of the GPIO header (pin 1 is the square pad marked by the silk screen) and you should be good to go. While you're at it, if you have the ST4 connector, solder a wire from pin 4 of the GPIO header to pin 1 of the ST4 connector (the unconnected pin closest to the bottom edge of the board).

Kind Regards,
Tom
« Last Edit: January 17, 2021, 14:26:24 by TCWORLD »
Logged
Tom Carpenter (AstroEQ)

Dr_Ju_Ju

  • Newbie
  • *
  • Posts: 3
    • View Profile
Re: Configurator Unable to read EEPROM
« Reply #2 on: January 17, 2021, 21:54:46 »

Hi Tom,

Thanks for the reply, yes I realize that the firmware has changed, so I'll try your suggestion of adding a resistor\link in the morning, I may even work out what other changes may be easily enacted, as I'd also like to update the driver modules to TMC2130\2208, of which I have loads kicking around...

As for the flashing status led, it flashes at the same rate, as when the board was 'working', and pre\post firmware upgrade, i.e. approx twice a second.

Julian
Logged

Dr_Ju_Ju

  • Newbie
  • *
  • Posts: 3
    • View Profile
Re: Configurator Unable to read EEPROM
« Reply #3 on: January 18, 2021, 10:30:00 »

Morning Tom,

Adding the 1k resistor worked !!   yay back in business, thanks for your help !!

Julian
Logged

TCWORLD

  • Administrator
  • *****
  • Posts: 775
    • View Profile
    • AstroEQ
Re: Configurator Unable to read EEPROM
« Reply #4 on: January 19, 2021, 20:33:15 »

Great. Glad it's sorted.
Logged
Tom Carpenter (AstroEQ)